2019-06-25 08:08:43• hírek • Bede Emőke

A jó autóüveg-fólia nem csak menő, de legális is!

Az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a különféle autóüveg-fóliák, melyek a legtöbb esetben egyedi megjelenést kölcsönöznek a járműveknek. Emellett a minőségi fóliák között vannak olyan típusúak is, melyek védelmet nyújtanak az UV-sugárzás ellen, ezzel növelve az autóban utazók komfortérzetét is. A fóliázás tehát nem feltétlenül hülyeség, viszont vannak olyan, a hatályos törvények által pontosított előírások, melyeket mindenképp szem előtt kell tartani, ha sötétíteni szeretnénk az üvegeket.

Az első és legfontosabb dolog, melyet szem előtt kell tartanunk a fóliaválasztás előtt, az a felapplikált fólia fényáteresztő képessége. A vezető melletti oldalablakokra példának okáért csak olyat lehet ragasztani, mely által a fóliázott ablak a külső fénynek legalább hetven százalékát átengedi. Azonban érdemes nagy figyelmet fordítani a részletekre, ugyanis a százalékos arány megállapításakor nem csak a fólia, de maga az ablaküveg is közrejátszik – tájékoztat Facebook-oldalán a Román Gépjármű-nyilvántartási Hivatal.


Egy gyárilag is sötétített üvegre ennek értelmében már csak egy halványabb vagy színtelen fólia tehető, mely ettől függetlenül még rendelkezhet UV-szűrő funkcióval, tehát haszontalannak ez sem nevezhető. A B-oszloptól hátrafelé, azaz a hátsó oldalsó ablakok és a hátsó szélvédő esetében már nincsen ilyen törvényi megkötés, de ezzel a lehetőséggel csak akkor lehet élni, ha a jármű annak rendje és módja szerint rendelkezik oldalsó visszapillantó tükörrel. A RAR közleményében mindezek mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy az első szélvédőre nem kerülhet fólia.


A fényáteresztő képesség mérésére szolgáló eszköz. (Fotó: Gépjármű-nyilvántartási Hivatal Facebook-oldala)


Noha gondolhatnánk azt, hogy most már minden lényeges dolgot tudunk, arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a fóliákat csak a RAR által felhatalmazott, azaz erre vonatkozó engedéllyel rendelkező műhelyekben ragaszthatják fel, de azt is szem előtt kell tartani, hogy a gépjármű-nyilvántartási hivatal pontos listával rendelkezik a jóváhagyott fóliákat illetően. Végül, de nem utolsósorban azt is jó tudni, hogy a fóliázó cég egy eredetiségi bizonylatot is ki kell álltson, melyet akár egy rendőrségi ellenőrzés során is kérhetnek, így a dokumentumot nem érdemes a fiók aljába suvasztani.


Szatmár megyében a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal legfrissebb adatai szerint jelenleg öt olyan műhely van, mely rendelkezik az illetékes szerv által kiállított felhatalmazással, úgyhogy érdemes szemügyre venni a listát, és alaposan mérlegelni, mielőtt fóliázásra adjuk a fejünket. Ha mindent a hatályos törvényeknek megfelelően csinálunk, akkor nem üthetjük meg a bokánkat, ellenkező esetben azonban borsos bírságra számíthatunk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: